Benedekről
Amikor a 40-hez közeledve egyre gyakrabban...
Annácskáról
Annácska története bátorítás mindenkinek, aki beteg,...
Bálintról
2011. augusztus 24-én megszületett a második Kisfiam, Bálint...
 
Beteg a kisbabám

Amikor kiderül egy kisbabáról a várandósság alatt, hogy súlyos rendellenességgel fejlődik, az egy olyan pillanat, aminél nehezebb nem nagyon adódik az életben. A várva várt születendő gyermekhez annyi álom, pozitív gondolat, remény kapcsolódik, hogy feldolgozhatatlan terhet jelent, amikor ezt az álmot és reményt egy szempillantás alatt szétzúzzák egy ilyen, vagy ehhez hasonló mondattal:- Nézze anyuka, nagyon sajnálom, de ez a baba nagyon beteg, meg kell szülni minél előbb. Adok egy beutalót, ezzel lehet jelentkezni a kórházban. Jobb túlesni rajta, ne aggódjon, nem tart sokáig és 6 hónap múlva lehet újra próbálkozni a babával.

Sajnos ritkán hangzik el ilyen együttérzően, általában az orvosok is úgy gondolják, kevesebb fájdalommal jár, ha a beteg magzatot nem is igazán tekintik embernek, és azt is elhallgatják, hogy a babától való kényszerű megválás, a vetéltetés mennyire fájdalmas, hosszadalmas és traumatikus élmény. Azt gondolom, hogy nagyon fontos lenne, ha megfelelően tájékoztatnák a szülőket kisbabájuk betegségéről, annak várható következményeiről, az életminőség kilátásairól és a lehetőségekről, amelyeket választhatnak. Ma Magyarországon szinte minden esetben az abortuszt tartják az egyetlen megoldásnak az egészségügyben, semmilyen más választási lehetőséget nem említenek, holott törvény mondja ki, hogy az orvos ebben az esetben még csak nem is sugallhatja a megoldást, csupán korrekt tájékoztatást adhat, a szülőkre bízva a döntést.

Ezt a betegjogi törvényt szinte mindig súlyosan megsértik, ezért itt és most mi arról szeretnénk hírt adni életünk tanúságával: van másik út. Dönthetsz másképp! Az a fontos, hogy tudd, van jogod és lehetőséged dönteni, és ezt a döntést nincs joga másnak meghozni helyetted, bármilyen magabiztosan és lenéző jóindulattal teszi ezt.

A döntésed következménye mindenképp fájdalmas lesz, de ha a szíved szerint hozod meg, akkor ép emberként kerülsz majd ki életed egyik legnehezebb helyzetéből. Mi hárman vállaltuk a kisbabánkat, a hitünk és szívünk szerint döntöttünk, erről az útról tudunk mesélni teljes őszinteséggel, nem tudjuk azonban, bár sejtjük, mekkora fájdalom és soha nem múló veszteség, amikor valaki valamiért nem tudja a beteg gyermeket vállalni, és megválik tőle. Mély együttérzéssel és részvéttel gondolunk rájuk, szerintem nekik a legnehezebb.
Sokféle betegség van, ami egy kisbabánál súlyos rendellenességet okoz.

A közös bennük, hogy várhatóan ezek a babák szinte bármikor meghalhatnak, akár már a méhen belül is. Élhetnek azonban hetekig, hónapokig, esetleg évekig, de ezt szinte soha nem lehet a várandósság alatt pontosan megmondani. Amikor a baba a méhben van, biztos lehetsz benne, hogy akármilyen súlyos a betegsége, nem szenved. Az anyai szervezet ellátja mindennel, és az iránta érzett szeretet sok mindenen átsegíti. A beteg babák nagyon mély lelki kapcsolatban vannak a mamájukkal, érezhetően kommunikálnak vele, sok édesanya számol be különös megérzésekről a kicsikkel kapcsolatban, amelyek beigazolódnak később.

Súlyos szervi elváltozásaik lehetnek, ennek ellenére sokszor minden orvosi törvényszerűség ellenére szépen fejlődnek és születésük után is megmagyarázhatatlan módon képesek alkalmazkodni olyan körülményekhez, amelyek a halálukat kellene, hogy okozzák. Akár kromoszóma-eltérés, akár más fejlődési rendellenesség a baj okozója, együtt járhat olyan külső eltérésekkel, amelyek miatt rögtön szembe tűnik, hogy a baba bizony nem egészséges.

Nem könnyű más emberek szemében látni a döbbenetet, de saját tapasztalatból mondom, minden kisbaba nagyon szerethető és teljesen elfogadható a szülők és a környezet számára is, egyedül a mi szeretetünkön múlik minden. Ha mi szeretettel mosolygunk rá, mások is szépnek látják majd, a beteg babákat különös módon megszépíti a szeretet és az elfogadás. Nem fog számítani a kacska ujjacska, a buci fejecske, egy apró szem, vagy egy lejjebb csúszott fülecske. Éppen olyan szeretettel lehet magadhoz ölelni, ez az egész a szívben dől el, nem leszel vak, csak másképp nézel ezután. A csoda az, hogy nem csak a magadéra, de minden kisgyerekre.

A döntés lényege ez: Szeretlek és elfogadlak olyannak, amilyen vagy, elfogadom a betegséget, elfogadom, hogy rövid ideig leszel velem. Elfogadom, hogy eljön a pillanat, amikor el kell engedjelek, és úgy döntöttem, hogy mivel a gyermekem vagy, elkísérlek az utadon, ami számodra adatott. Ha csak egyetlen percet töltesz a Földön, akkor az az egy perc a karomban teljen el.

Ez nagyon nehéz. Azonban a napok meghozzák az erőt és leírhatatlan az öröm is, ami ezzel a felvállalt sorssal együtt érkezik. Az fog történni, hogy kilépsz a semmibe, és megtapasztalod, hogy az élet mennyire törékeny és milyen értékes egyben. A gondoskodás és a belső küzdelem hónapjaiban más emberré formálódsz. A házasságod, ha igazi szeretet volt az alapja, ki fog teljesedni, a nehézségek gyökeresen átformálják a kapcsolataidat. Amikor a beteg gyermekedért küzdesz, meglátod a világ és az emberek valódi arcát, és életedben talán először megtapasztalod, mekkora értéke van a pillanatnak.

 

Szívből kívánom, hogy mindazt, ami történik, ne érezd csapásnak, váljon értékké az életedben, ami most még borzalomnak tűnik. Az én hitem szerint ez lehetséges.

„A szívnek vannak érvei, amelyek az értelem számára felfoghatatlanok”